Sportvoeding voor de Dam tot Damloop!

Het is dan eindelijk zover! Aanstaande zondag 21 september start de 30e editie van de Dam tot Damloop. Je loopt mee in competitieverband, met je bedrijf, als recreant of je daagt jezelf uit voor een goed doel. Of je er nu 50 of 100 minuten over doet, die 10 Engelse Mijlen (16,09 km) wil je hoe dan ook in een zo snel mogelijke tijd afleggen. Dit vereist een maximale inspanning van je lichaam en een goede voorbereiding qua voeding is dan ook een must.

De trainingen zijn inmiddels achter de rug (als het goed is), nu nog de voeding. Zou alleen een banaan vlak voor de wedstrijd voldoende zijn? Wat moet je nu eigenlijk precies eten en drinken om ‘met een volle tank’ aan de start te verschijnen? Hieronder beschrijf ik kort wat je kan/moet eten en drinken voor de Dam tot Damloop.

3 à 4 dagen voor de wedstrijd

Tijdens de inspanning verlies je veel vocht. Het is daarom aan te raden om al een paar dagen voor de wedstrijd te beginnen met extra vocht inname.

Je lichaam heeft daarnaast brandstof nodig om te verbranden. Energie die de motor van je lichaam laat draaien. Deze energie halen we uit vetten, eiwitten en/of koolhydraten. Je wilt uiteraard niet met al te veel vet aan de start verschijnen dus het is verstandig om niet al te vettig te eten. Vetten verteren bovendien erg langzaam. Energie halen uit eiwitten betekent als het ware dat je lichaam de spieren afbreekt. Menigeen zal dit ook niet als wenselijk beschouwen. We halen daarom ons energie uit koolhydraten. Ondanks dat je de laatste dagen voor de wedstrijd minder tot helemaal niet traint, begin je wel met het eten van meer koolhydraten. Dit ‘koolhydraten stapelen’ start ongeveer 2 dagen voor de wedstrijddag. De juiste koolhydraten hiervoor vind je in rijst, pasta, aardappelen, brood en fruit (bananen). Mijn favoriet: Spaghetti con polpette!

damtotdam2

Doordat je minder traint, slaat je lichaam deze brandstof op in je lever en spieren. Deze worden vervolgens weer vrijgegeven op het moment dat je deze nodig hebt tijdens de zware inspanning. Vergeet ook nu weer niet om voldoende te drinken.

De maaltijden kook ik persoonlijk liever zelf dan dat ik deze ergens afhaal. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen elke dag tijd heeft om verse producten te halen uit de supermarkt. Gelukkig kunnen we tegenwoordig alles bestellen en laten bezorgen via bijvoorbeeld http://www.hellofresh.nl/ en http://www.ah.nl/appie.

Wedstrijddag

Op de wedstrijddag eet je je laatste grote maaltijd ongeveer 3 à 4 uur voor de wedstrijd. In dit geval betreft het ons ontbijt. Yoghurt, muesli, (wit)brood met wat zoets zoals jam of ontbijtkoek zijn uitstekende producten om op het laatst nog naar binnen te werken. Mocht je 2 uur voor de wedstrijd nog trek hebben, neem dan een lichte snack in de vorm van een Liga koekje of een krentenbol. Blijf tot drie kwartier voor de start nog genoeg water innemen. Overigens helpt een sterk kopje koffie de vetverbranding sneller op gang brengen. Sommigen beweren echter dat koffie juist vocht onttrekt uit je lichaam. Maar als het goed is drink je zo veel water dat dit laatste niet zal gebeuren.

Nu nog alleen een goede warming-up zo’n half uur voor de start, wat rek- en strek oefeningen, een bezoekje aan het toilet en dan is het go time!

Oja, en voor na de wedstrijd kunnen we gerust een pizza bestellen via www.dominos.nl of www.newyorkpizza.nl!

damtotdam1

Wees de eerste met een reactie