Thank God It’s Christmas

blog feature

Iedereen is al helemaal in de Kerststemming, de vakanties zijn begonnen en in bijna elk huis staat de Kerstboom volledig opgetogen met vrolijke lichtjes. Wat we helaas dit jaar wel geen missen tijdens Kerst is de sneeuw, maar dat verandert de sfeer van Kerst gelukkig niet. Elk jaar is weer de vraag, ‘wat gaan we doen met Kerst’, en dan vooral met eten. Ga je uit eten, bij vrienden eten, zelf koken of toch gourmetten? Het is een vraag die altijd vanaf begin december in je opkomt. Persoonlijk vind ik het leukst om thuis zelf te gaan koken, bijvoorbeeld om de gerechten te verdelen onder je familie en of vrienden. De een maakt het voorgerecht en de ander het hoofdgerecht of nagerecht. Ga jij deze Kerst ook zelf koken of moet je ook een gerecht maken, maar heb je totaal geen inspiratie voor gerechten om te koken? Bekijk dan mijn favoriete Kerst voor-, hoofd- en nagerecht voor dit jaar.

Krabsalade met mango en avocado

Een voorgerecht dat makkelijk te maken is en lekker licht op de maag valt. Het recept hieronder is bedoelt voor ongeveer 4 personen en heeft een bereidingstijd van 20 minuten. Wat je nodig hebt is het volgende:

– Surimiflakes of sticks 125 gramkrabsalade mango avocado
– Mango 1 stuk
– Verse Gember (1cm
– Mayonaise 3 theelepels
– Kerriepoeder 1 theelepel
– Citroen 1 stuk
– Avocado 1 stuk
– Bakje tuinkers (optioneel)

Snijd de surimiflakes, mango en avocado in kleine blokjes en leg dit even apart. Schil en rasp de gember en meng dit met de mayonaise samen met de kerriepoeder.  Meng daarna de kerrie-gember-mayonaise met de surimi, mango en avocado en breng dit uiteindelijk op smaak met wat citroensap, zout en peper.

Serveer de salade met een serveerring, zodat je een mooi gevormd soort tartaar op je bord hebt liggen. Garneer dit met tuinkers en je voorgerecht is klaar!

Hertenbiefstuk

Bij een ideaal Kersthoofdgerecht hoort natuurlijk wild vlees. In restaurants wordt altijd flink uitgepakt met hert, eend, lam of kalkoen. Qua wild is hertenbiefstuk mijn favoriet voor een lekker hoofdgerecht tijdens deze feestelijke dagen. Een heerlijk recept met dit ingredient is bijvoorbeeld: Hertenbiefstuk met romige zuurkoolpuree en gebakken paddenstoelenmelange. Wat heb je nodig?!

– 500 gram zuurkool                                     –    Zwarte peper
– 250 gram kruimige aardappels                –    125 milimeter Slagroom
– 1 ui                                                                –     4 eetlepels olijfolie
– 1 teentje knoflook                                      –     15 gram verse tijm
– 40 gram roomboter                                   –     200 gram paddenstoelenmelange
– Halve theelepel paprikapoeder               –     125 gram hertenbiefstuk
– ZoutHertenbiefstuk

Laat de zuurkool in een zeef uitlekken. Schil de aardappelen en snijd deze in blokjes. Snipper de ui en knoflook en laat dit ongeveer 2 minuten glazig fruiten in de pan met de 15 gram boter. Schep dan de zuurkool, aardappel, paprikapoeder, zout, peper en slagroom erdoorheen en laat dit afgedekt ongeveer 25 minuten sudderen. Daarna meng je dit met een staafmixer tot een smeuïge puree, roer 2 eetlepels olijfolie erdoor en breng het op smaak met zout en peper. Spoel de tijm takjes schoon en sla deze droog. Houd 4 mooie takjes achter voor de garnering en rits de rest van de tijmblaadjes van de takjes. Veeg de paddenstoelen alvast schoon met keukenpapier.

Voordat je aan de hertenbiefstukjes begint moet je ze minstens 30 minuten van tevoren uit de koelkast halen, zodat ze op kamertemperatuur komen. Verhit de koekenpan met de rest van de boter en 2 eetlepels olijfolie. Verhit de hertenbiefstukjes  3 á 4 minuten op hoog vuur en bak ze bruin. Bestrooi ze met zout en peper en houd ze daarna warm op een voorverwarmd bord onder aliminiumfolie. Verwarm daarna zachtjes de zuurkoolpuree en schep de paddenstoelen en tijmblaadjes door het bakvet heen. Bak de paddenstoelen op hoog vuur mooi bruin en laat het vocht verdampen. Breng het weer op smaak met zout en peper. Leg in het midden van het bord een bedje van puree, leg hierbovenop het hertenbiefstukje, de paddestoelen op de biefstukjes en maak het af met tijm als garnering.

Chocoladetaartje

Hoe anders kan je een feestelijke diner afsluiten dan met een heerlijk chocoladedessert! Het is een superlekker toetje wat zeker gepast is tijdens de wintermaanden. Je kan dit makkelijk maken en voorbereiden voor het diner. Voor Kerst zou ik een warm chocoladetaartje maken met zachte vulling. Om dit te maken heb je het volgende nodig:

– 200 gram boterLidl-December-Pavlovavs2
– 200 gram pure chocolade
– 4 eieren
– 50 gram suiker
– 60 gram bloem
– Cakevormpjes

 

 

 

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Smelt de boter samen met de chocolade in een pannetje op heel laag vuur. Hou een klein beetje boter apart. Let op, laat het mengsel niet te heet worden, laat de choclade rustig smelten en niet koken. Klop de eieren in een keukenmachine luchtig. Voeg onder het draaine de suiker toe; laat de keukenmachine draaien totdat het geheel stijf is. Zet de keukenmachine stil, voeg beetje voor beetje de bloem toe en laat de machine telkens eventjes draaien. Schenk de gesmolten chocolade onder voorzichtig roeren in het eiermengsel. Vet de vormpjes in met de overige boter en bestuif met bloe. Vul de vormpjes met het beslag en zet de cakjes 8 minuten in de oven op 200 graden. Bestrooi de taartjes met poedersuiker en seveer het met een lekker bolletje ijs.

Is je gerecht totaal mislukt of heb je echt geen zin om te koken?! Maak je maar geen zorgen je hebt altijd nog andere oplossingen voor een gezellig kerstdiner. Wat dacht je van funcooking, zoals gourmetten, grillen of mini pizza’s koken met een pizzarette.  Sluit het af met een bak ijs en je hebt weer een goed kerstdiner!  Kijk bij vouchercloud voor de beste aanbiedingen op funcooking artikelen bij Blokker en voor de beste deals op kerstboodschappen bij Albert Heijn.

Wees de eerste met een reactie