Voor(bereid) op reis!

Omdat het Nederlandse weer zacht gezegd nog weleens teleur kan stellen trekken we elk jaar weer massaal de grens over. Vliegtickets zijn inmiddels relatief goedkoop (al onze ouders: “vroeger was vliegen voor de rijken!”) en zonder een fotomapje “Thailand 2011” of “Roadtrip USA” op je Facebook hoor je er natuurlijk helemaal niet meer bij. Allebei hele goede redenen om verre landen te bezoeken! Toch beseffen nog steeds heel veel mensen dat er ook binnen Europa gigantisch veel te ontdekken valt!  En laten we eerlijk zijn, het geeft een heerlijk gevoel van vrijheid om van huis weg te rijden en op ontdekkingstocht te gaan. Alleen al omdat je op dit moment nog niet bent geconfronteerd met zwarte zaterdag en de kilometers lange files op de route du soleil.

Het feit dat je je geen zorgen hoeft te maken over inchecken, je visum en malariapillen betekent echter niet dat een autovakantie geen voorbereiding behoeft! Rijd een willekeurige grens over en je hebt al te maken met regels die anders zijn dan in ons platte landje. In deze post geen complete opsomming van regels en geen waterdicht overzicht van jouw perfecte voorbereiding. Hier is gelukkig al heel veel over geschreven (Google is your friend). Ik wil je echter wel een paar tips meegeven en hier en daar verwijzen naar wat websites waar jij je benodigde spulletjes kunt scoren.

Auto

Vrij essentieel; zorg dat je auto in orde is! Bijna elke garage biedt (vooral in en voor de zomermaanden) een vakantiecheck aan. Bel ze op of ga langs. Het geeft gewoon een geruststellend gevoel om een monteur te horen zeggen “ah die bandjes kunnen nog wel ff mee hoor” of “ik gooi er een drupje olie bij en je bent er klaar voor”. Natuurlijk kan er meer aan de hand zijn. Maar investeer vooral in goed onderhoudt vóór je op reis gaat. Dat is toch fijner dan al die grijzende Fransmannen langs te zien rijden terwijl jij met je chagrijnige partner naast je, op de vluchtstrook gestrande, auto (achter de vangrails!) staat te wachten.. Heb je nog geen vast garage? Bij Kwikfit kan je al voor €2,50 per maand gratis en voor niks terecht voor klein onderhoud als het vervangen van lampjes (exclusief LED en Xenon) en het repareren van banden. Houd er wel rekening mee dat grotere reparaties gewoon betaald moeten worden. Maar absoluut een goede manier om jow auto ‘fit’ te houden!
pim1Zijn je banden aan vervanging toe maar heb je liever zelf in de hand welke banden je koopt? Tirendo verkoopt internationaal banden tegen zeer concurrerende prijzen! Ze hebben zich inmiddels bewezen als betrouwbaar verkooppunt en hiermee het ‘thuiswinkel waarborg’ verdiend. Het mooiste komt nog: je kunt jouw eigen garage opgeven als verkooppunt! Zo houd je je garage ook tevreden.

Hulp onderweg

Eigenlijk valt hier niet heel veel meer te zeggen dan het volgende; overweeg een Wegenwacht pechhulp pakket van de ANWB! Je zult het hopelijk niet altijd nodig hebben, maar absoluut ideaal als je het WEL nodig hebt. En hoe dan ook een geruststellend gevoel. Er zijn meerdere pakketten verkrijgbaar. Simpel: hoe duurder, hoe meer service. En knipper 2 keer met je ogen en je bent Nederland al uit, dus wel zo handig om direct te gaan voor minimaal Europa-dekking. Europaservice begint bij €83 per jaar en loopt op tot €187,50 voor de meest uitgebreide service binnen Europa en daarbuiten!

Pim2

 

Verplicht onderweg

Bedenk je dat in het buitenland geconfronteerd kunt worden met oom agent die geïnteresseerd is in de aanwezigheid van een verbandtrommel of gevarendriehoek. Ja, in bijna alle Europese landen is een gevarendriehoek verplicht! Een verbandtrommel is niet overal verplicht, en sowieso vaak niet verplicht voor buitenlandse automobilisten. Maar of het nu wel of niet verplicht is; wees verstandig en zorg dat je ze in je auto hebt liggen! Let er ook op dat je je ze binnen handbereik hebt liggen! Erg vervelend als je eerst op de vluchtstrook je koffers moet opstapelen om je gevarendriehoek te kunnen vinden (om over de verbandtrommel nog maar te zwijgen). Verzamel ook wat gereedschap of koop een klein compleet setje. Ook al heb je 2 linker handen (en ben je rechtshandig), je zult me dankbaar zijn voor deze tip!

 

 

Dus zorg voor:Pim3

–          een verbandtrommel (ook handig op de camping),

–          gevarendriehoek,

–          veiligheidsvestjes (zelden hip, altijd veilig),

–          lampensetje,

–          blaasbuisjes (verplicht in Frankrijk voor het deelnemen aan een blaastest!)

–          bandblusser (verplicht in o.a. Spanje, kan een barbecue redden)

Bijna alles vind je gewoon in de webwinkels van HEMA of ANWB. Ga even langs Bol.com voor die brandblusser.

 

Wees de eerste met een reactie