Wie zoet is krijgt lekkers!

feature sinterklaas lekkernij blog

De laatste voorbereidingen voor pakjesavond worden nu gemaakt, alle cadeautjes zijn ingepakt, het gourmetset en of fondueset staat klaar op tafel. Het enige wat je nog mist zijn de heerlijke lekkernijen die bij een gezellige pakjesavond horen, zoals pepernoten, speculaas en nog meer. Dit kan je uiteraard makkelijk kopen in een winkel, maar deze lekkere snacks zijn natuurlijk het best wanneer je ze zelf maakt. Heb je geen idee hoe je al dat lekkers zelf moet maken?! Bekijk dan de recepten hieronder.

Pepernoten

Het leuk om samen te maken met je kinderen en het is daarnaast ook nog eens erg makkelijk om te maken. Pepernoten kunnen absoluut niet missen tijdens pakjesavond. Wat je nodig hebt qua ingredienten zijn:pepernoten ah

–          150 gram boter

–          125 gram bruine bastardsuiker

–          10 gram speculaaskruiden

–          250 gram zelfrijzend bakmeel

–          4 eetlepels melk

Voordat je begint moet je de oven voorverwarmen op 160 graden celcius. Kneed alle ingredienten behalve de melk goed door elkaar. Voeg daarna lepel voor lepel de melk aan het beslag toe en kneed het goed door totdat het een lekker soepel deeg wordt. Pak de bakplaat en bekleed deze met een vel bakpapier.  Rol kleine balletjes van het deeg, leg ze op rij neer op het bakplaak en druk ze iets plat. Bak  de pepernoten in de over in 15-20 minuten gaar.

Banketstaaf

Veel mensen denken dat een banketstaaf moeilijk is om te maken en het erg lang duurt. Integendeel, het is best simpel om te maken en is in 20 minuten gebakken. Het is een lekkere hartige snack die niet te machtig is en die je kan delen met al je bezoekers. Wat heb je nodig?banketstaat ah

–          1 citroen (schoongeboend)

–          2 eieren

–          300 gram amandelspijs

–          1 theelepel gemalen kruidnagel

–          1 theelepel gemalen kardemom

–          Halve rol bladerdeeg (270 gram, koelvers)

–          20 garneeramandelen

Verwarm eerst je oven op 200 graden celcius. Rasp de gele schil van de citroen en splits de eieren. Verkuimel de amandelspijs en voeg daar de kruidnagel, kardemom, 1 eidooier en het citroensap aan toe en meng het goed door. Vorm van het amandelspijs een rol van ongeveer 36 centimeter lang, zodat het precies past in het bladerdeeg. Voordat je de rol spijs in het midden legt van het bladerdeeg, bestrijk je eerst het bladerdeeg met wat water. Vouw het deeg nu om de spijs,duw de naad dicht en laat het een beetje overlappen, vouw dan de zijkanten naar binnen en duw dit ook dicht. Wanneer je het banketstaat op de bakpapier beklede bakplaat legt, moet je erop letten dat je de staaf op de naad legt. Druk nu de amandelen in het deeg en bestrijk de staaf met de andere geklopte eidooier. Bak je banketstaaf in 20 minuten gaar en laat deze eerst afkoelen voordat je gaat snijden.

Bij ah.nl  vind je nog meer variatietips en een extra instructiefilmpje voor het maken van amandelspijs.

Gevulde speculaas

Het moeilijkst om te maken is toch wel gevulde speculaas. Dit kan je het beste als eerste maken omdat de voorbereiding hier van het langst duurt en het heeft een langere baktijd nodig. Wat je precies nodig hebt voor gevulde speculaas is:gevulde speculaas ah

–          250 gram rijzend bakmeel

–          125 gram bruine basterdsuiker

–          1 eetlepel speculaaskruiden

–          1 mespunt zout

–          150 gram boter

–          300 gram amandelspijs

–          2 eieren

–          25 gram garneeramandelen

Meng alle droge ingredienten door in een mengkom. Meng daarna met 2 messen de boter erdoor en meng het totdat het een kruimelige deeg wordt. Kneed het deeg tot een samenhangend deeg en rol het op tot een bal. Laat het deeg, ingewikkeld in verhoudfolie, rusten voor 1 uur in de koelkast. Ondertussen kan je alvast de bakvorm invetten, de oven voorverwamen op 170 graden celcius en 1 ei kneden door de spijs in een kom. Maak een werkblad schoon en bestuif dit met bakmeel. Rol met een deegroller tweederde van het deeg uit tot een lap van 20 x 20 cm. Leg de deeg op de bodem van de vorm en schep de spijs op het deeg, let erop dat je minstens 1 centimeter vrij laat rondom de rand van het deeg. Rol dan de rest van het deeg uit tot een evengrote lap en leg deze over de spijs. Druk de randen goed aan en druk alle garneeramandelen in het deeg met een vorm naar keuze. Splits een ei en bestrijk de, geklopte, eidooier over de speculaaskoek. Laat je speculaaskoek bakken voor ongeveer 35 minuten in de oven.

Zit je al helemaal in de Sinterklaas sfeer of ga je het vieren dit weekend en wil je absoluut een van deze recepten maken?! Bestel dan alle ingredienten online bij Ah.nl en laat alles thuisbezorgen. Heb je ook nog wat extra keukenspullen nodig voor het bakken?! Bestel deze dan bij Dille & Kamille of bij Blokker. Houd vouchercloud daarbij goed in de gaten voor de beste deals bij één van deze webshops!

Wees de eerste met een reactie