Winter is coming

header

Of je nu wilt of niet, de winter staat voor de deur. Of het een ‘horrorwinter’ wordt weet ik nog niet. Ik heb me er nog niet in verdiept. Maar dat hoeft ook niet, er is normaal altijd wel iemand die het roept ergens in oktober. Vorig jaar viel het in ieder geval allemaal wel erg mee. Voor sommigen een opluchting, voor anderen stiekem wel jammer. Ik hoor bij de laatste groep. Ondanks alle nadelen (zwarte sneeuwdrap tot aan de knieën bij aankomst op je werk) vind ik het wel wat hebben. Fijn overdreven handenwrijvend een kroeg binnen stappen terwijl je dingen zegt als ‘bah bah’. Het is hoe dan ook allemaal een stuk aangenamer als je je een beetje voorbereid. Ik zal je hier een paar tips mee geven hoe je met name je auto winterklaar krijgt

 

IJs krabber

Behoeft geen uitleg. Zorg dat je er minimaal 1 in je auto hebt liggen. Maar het liefst 2 zodat je vriend(in) ook mee kan krabben. Ik heb een soort gevoerde ovenwant met een ijskrabber aan het uiteinde. Erg handig en zo blijven je handjes lekker warm! Bij Halfords hebben ze er 1 voor een erg schappelijk prijsje!ijskrabber-met-handschoen-1-groot

 

Winterbanden

In Nederland niet verplicht, maar sommige jaren wel erg handig! Winterbanden hebben een ander, dieper profiel dan normale banden waardoor je wanneer er sneeuw of ijs ligt meer grip op de weg hebt dan met normale banden. Maar ook de rubbersamenstelling is anders, hierdoor wordt het rubber van winterbanden zacht (en dus ‘plakkeriger’) bij lagere temperaturen dan normale winterbanden. Dit zorgt er voor dat ook bij lage temperaturen je banden genoeg grip hebben! Zou je met winterbanden rijden in de zomer, dan zullen deze dan ook snel slijten.

In bepaalde delen van het land kan het erg glad worden:

Er zijn steeds meer online bandenwinkels met sterke, concurrerende prijzen. Ook zit het met de service in veel gevallen wel goed. Tirendo bijvoorbeeld verzend de banden gratis en kan ze afleveren bij jouw garage zodat zij ze voor je kunnen vervangen. Wel zo handig! Een nieuwe set winterbanden is echter niet goedkoop en misschien koop je toch liever een tweedehandse set bij je garage of via bijvoorbeeld marktplaats. Let er dsnowflakesymboolan goed op dat de banden onbeschadigd zijn, er genoeg profiel op zit (over het gehele loopvlak) en dat het officiële winterbanden zijn! Dit laatste kan je zien aan een speciaal symbool: een bergje met een sneeuwvlokje er in. Zie je een ander vergelijkbaar symbool, bijvoorbeeld alleen een sneeuwvlokje, dan gaat het NIET om een winterband (en kan je in Duitsland dus alsnog bekeurd worden). Vaak zie je M+S, dit betekent mud + snow. Modder en sneeuw dus. Fabrikanten mogen het M+S logo vrij gebruiken en vaak betekent dit dat de band meer profiel heeft en dus meer grip heeft op een besneeuwde of modderige ondergrond. Neem ook een kijkje bij onze aanbiedingen van Autobandenmarkt.nl en Kwikfit! Bij de ANWB vind je veel informatie over winterbanden, zoals deze test.

links een winterband, rechts een zomerband

winterbandenzomerband-480x312

Zorg verder dat je je auto even laat checken voordat het winterse weer echt aanbreekt. Overleg met je garage wat je wel en niet gedaan wilt hebben om niet voor onverwachte kosten te komen staan. Een aantal zaken waar je zelf op kunt letten:

Zijn de vloeistoffen (ruitensproeiervloeistof, koelvloeistof, olie) op peil? Belangrijk is dat je ruitensproeier- en koelvloeistof opgewassen zijn tegen strenge vorst, er bestaan namelijk verschillende soorten. Ruitensproeiervloeistof kan je in veel gevallen zelf aanmaken (zoals een bosvruchtenlimootje), het gevaar is dat het te waterig is en je slangen/reservoir kapotvriezen. In koude omstandigheden wil je goede smering in je motorblok, check daarom het oliepeil van je auto en ververs indien nodig.

Doen al je lampen het? De wintermaanden zijn nogal donker, dus wil je goed verlicht zijn op de weg. Zorg ook dat je een setje reservelampjes in je auto hebt liggen. Bij veel moderne auto’s kan het nogal een gedoe zijn om ze te vervangen, rij dan gewoon even langs je garage.

Veel plezier tijdens de wintermaanden en probeer er van te genieten!

cars-stuck-in-snow

Wees de eerste met een reactie