Zelf groentes, kruiden en fruit kweken!

Moestuinieren is de laatste jaren ontzettend hip. Mensen letten tegenwoordig steeds meer op wat ze eten en willen ook graag weten waar hun voedsel vandaan komt. De beste manier om zeker te weten hoe je eten bewerkt is en waar het vandaan komt is om het zelf te groeien en te bereiden!

green and red healthy food

Albert Heijn is hier (zoals altijd) goed op ingehaakt en heeft nu een leuke actie waar je voor moestuinpotjes kunt sparen. Bij elke €15,- en bij geselecteerde producten ontvang je een gratis moestuinpotje. Dit potje bevat de aarde en de zaadjes. De zaadjes zijn erg makkelijk te planten door de duidelijke instructies. Zoals voorgaande acties zijn de moestuinpotjes erg populair bij kinderen. Dit maakt deze campagne eigenlijk nog leuker doordat kinderen nu ontdekken dat sla niet uit een fabriek komt!

001253544_003_spaarzeallemaal_3

Moestuinieren met de potjes van Albert Heijn is natuurlijk erg simpel en vereist niet zo heel veel kennis. Wil je je moestuin graag een beetje uitbreiden of je AH moestuintje promoveren tot een echte moestuin dan is het handig onderstaande tips & trucs goed tot je te nemen. Hieronder leg ik een paar basistermen uit en geef ik een aantal tips om ook jouw moestuin tot een succes te maken!

Zaailingen

Een zaailing is een uit een zaadje opgekweekte plant. Als je een zaadje geplant hebt en na een week of een paar dagen begint er iets groens uit de aarde te steken, dat is de zaailing.

Uitdunnen

Als je zaadjes dicht bij elkaar plant dan komen de zaailingen ook dicht bij elkaar op. Plantjes hebben ruimte nodig om te groeien, dus als dit gebeurt dan moet je uitdunnen. Dit houdt in dat je zaailingen weg knipt tot er een paar overblijven die genoeg ruimte hebben.

uitdunnen

Verspenen

Als de zaailingen groot en sterk genoeg zijn dan kun je ze verspenen. Dit is het verplaatsen van de zaailingen naar hun eigen potjes. Dit heeft ook weer te maken met het feit dat planten ruimte nodig hebben om te groeien. Tijdens het verspenen moet je het plantje nooit bij de steel pakken maar bij de blaadjes.

Onkruid

Elke moestuin heeft wel eens last van onkruid. Maar wat is onkruid eigenlijk? Onkruid valt eigenlijk te definiëren als een plantje dat niet welkom is. Alles kan gezien worden als onkruid als het iets is waar je niet om hebt gevraagd in je tuin.

Als mensen aan een moestuin denken dan beelden ze zich meteen grote velden in met rijen en rijen aan groentes die aan het groeien zijn. Maar dat hoeft helemaal niet! Moestuinieren kan ook op kleine schaal, bijvoorbeeld in een bak in je achtertuin.

moestuinbak

Met deze kennis kun je je AH moestuintje makkelijk opwaarderen naar een echte moestuin in je achtertuin. Als de plantjes groot genoeg zijn kun je ze uit het originele potje halen en verspenen naar een grotere bak. In deze bak zullen je andijvie, wortel en alle andere groentes verder groeien tot ze groot genoeg zijn!

Wil je graag wat meer informatie? Er zijn heel veel verschillende boeken beschikbaar over moestuinieren die je alles kunnen vertellen wat je moet weten! Kun je niet wachten om aan de slag te gaan? Bestel hier het nodige gereedschap en nieuwe zaadjes bij bol.com!

Wees de eerste met een reactie