Dating heel Nederland - Onderzoek

dating onderzoek

Wij daten er op los. Zeker nu we door sociale media, dating apps en datingsites gemakkelijk in contact komt met nieuwe mensen. Maar wat is eigenlijk typisch Nederlands dategedrag? Zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen? Vouchercloud deelt dit met je!

Waarom gaan we eigenlijk op date? Gedragen mannen zich anders dan vrouwen tijdens een date? Hoort een man op de eerste date de rekening te betalen? Wie willen er zoenen op de eerste date? Deze en andere vragen stelden we aan totaal 525 mannen en vrouwen tussen de 18 en 35 jaar uit heel Nederland.

Voor de date

Serieuze relatie belangrijker dan seksuele behoefte 

Waarom ga je op date?

Nederlanders gaan gemiddeld op zes dates per jaar. Vrouwen daten meer dan mannen, zij gaan op gemiddeld 8 dates, terwijl mannen gemiddeld maar op 5 dates per jaar gaan. Maar waarom gaan we eigenlijk op date? Zowel mannen als vrouwen gaan vooral op date omdat ze op zoek zijn naar een serieuze relatie (37%) of omdat ze zin hebben in een leuke avond (33%). 7% geeft aan te daten om een seksuele behoefte te bevredigen.

Tinder, datingsites en chatrooms verleden tijd

De meeste mensen leren hun eerste date via vrienden of kennissen of tijdens het uitgaan kennen. Opvallend is dat 72% van de respondenten aangeeft nooit een date te leren kennen via chatrooms. Tinder heeft zijn beste tijd gehad, 69% geeft aan dit nooit te gebruiken. Verder vermijden mensen ook datingsites; 57% gebruikt deze niet voor een eerste afspraakje.

Facebook als controlemiddel
De meeste mannen en vrouwen bekijken voor de date eerst het Facebook profiel van de date (67%). Vrouwen informeren vaak ook nog even bij vrienden, kennissen of familie (43%). Verder is het ‘Googlen’ van een date populair (23%). 

Goede voorbereiding is het halve werk

Zijn wij Nederlanders eigenlijk ijdel als we op een eerste date gaan? Uit ons onderzoek bleek dat de helft (49%) van de respondenten gemiddeld 15 tot 30 minuten aan zijn of haar uiterlijk besteedt voor een eerste date. We besteden dan meer tijd dan normaal aan ons haar en onze kleding. Vrouwen zijn ijdeltuiten, zij besteden ook meer tijd aan make-up dan normaal. Daarentegen besteedt een vrouw niet echt veel aandacht aan haar ondergoed: 38% draagt een sexy matchend setje, 34% denkt er niet over na en pakt maar wat, en 26% draagt gewoon ondergoed wat lekker zit.

Tijdens de date

Eerste date bij iemand thuis is not done voor vrouwen

Waar spreek je eigenlijk af voor een eerste date? De meeste vrouwen en mannen spreken het liefst in een kroeg (34%) of restaurant (27%) af. Om voor een eerste date bij iemand thuis af te spreken lijkt not done voor vrouwen; maar 7% van de ondervraagden doet dit. Mannen maken hier niet zo’n groot probleem van, 21% spreekt bij iemand thuis af voor een eerste date.

Mannen komen te vroeg, vrouwen precies op tijd

Zijn er ongeschreven regels voor het tijdstip dat je met jouw date afspreekt? Mannen komen liever te vroeg op de eerste date (51%), onder andere omdat te laat komen niet netjes is en zij een dame niet willen laten wachten. Vrouwen daarentegen komen het liefst precies op tijd (56%), zodat ze niet te lang hoeven te wachten.

Mannen wachten langer op de vrouw Jouw date is laat, hoe lang wacht je?

Mocht de date toch te laat komen, wat doe je dan? Blijf je wachten ofJouw date is te leet, hoe lang wacht je? ga je direct naar huis? Bijna iedereen blijft wel even wachten (99%), gemiddeld 21% van de respondenten wacht zelfs tot een half uur. Mannen geven aan langer op vrouwen te blijven wachten (37% wacht 21-30 minuten), terwijl bijna de helft van de vrouwen maar maximaal 20 minuten blijft wachten (48%).

Nederlanders zijn gek op zoenen

Dan is het moment daar: je ziet je date. Hoe begroet je elkaar? Wij Nederlanders zijn in ieder geval niet afstandelijk! De meerderheid (50%) van alle respondenten begroet zijn of haar date direct met drie zoenen. Daarentegen zijn we niet heel romantisch op de eerste date: de meerderheid (72%) neemt geen cadeautje mee voor zijn of haar date.

Innerlijk is belangrijker dan uiterlijk

Tijdens een date zie je elkaar voor het eerst. Wat nou als de kledingstijl van je date tegenvalt? Ren je dan direct weg of kijk je door de kleding heen naar de persoon zelf? Wij Nederlanders blijken innerlijk toch iets belangrijker te vinden en geven onze date het voordeel van de twijfel (56%). We kunnen altijd later nog kledingtips geven. Samen online shoppen bij Nelly.com als date nummer twee? 

Afknapper: telefoon en geen gesprekstof

We hebben de ondervraagden gevraagd naar hun absolute don’ts tijdens een date, waar knapt iemand op af? Mannen knappen enorm af op een vrouw als zij tijdens de date alleen maar met haar telefoon bezig is (40%). Vrouwen knappen juist op een man af als hij geen gesprekstof blijkt te hebben (29%). Daarnaast is voor zowel mannen als vrouwen een onaangename lichaamsgeur een no go (55%).

Na de date

Man trekt beurs flink op eerste date

De date loopt op z’n einde en er moet afgerekend worden. Wie betaalt er dan op een eerste date? De meerderheid van de mannen zegt zelf voor beiden te betalen (48%). Vrouwen daarentegen betalen eigenlijk nooit voor de hele date (1%), maar wachten af hoe de date verloopt (45%). Mannen zijn ook bereid meer uit geven aan een eerste date dan vrouwen (gemiddeld €75 versus €36).

Mannen duiken eerder het bed in met hun date Hoe ver ga je op een eerste date?

Dan is het moment daar: je moet afscheid van elkaar nemen. De meeste dates draaien op zoenen uit: 33% zoent elkaar op de mond en 25% geeft 3 kussen op de wang. Opvallend is dat mannen zeggen eerder met iemand het bed in te duiken na een eerste date dan vrouwen (17% versus 5%).

Vrouwen sturen berichten, mannen praten

Als de date tegenvalt en iemand geen tweede date wilt, dan zeggen we dit meestal wel eerlijk. Mannen zeggen dit meestal direct aan het einde van de eerste date (38%), terwijl vrouwen dit eerder via een berichtje bij thuiskomst doen (40%). Slechts 15% laat niks meer van zich horen na de date. Als mannen wel in zijn voor een tweede date, dan spreken ze dit of direct aan het einde van de eerste date af (32%), of sturen direct bij thuiskomst een berichtje (32%). Vrouwen wachten eerder een paar dagen en sturen dan pas een berichtje (35%).

Ben jij benieuwd welke middelen Nederlanders inzetten om te besparen? Het bespaaronderzoek legt de verschillen tussen mannen en vrouwen vast. Uit het onderzoek blijkt dat we het helemaal niet gek vinden als iemand een kortingscode gebruikt terwijl hij/zij iemand mee uit eten neemt.

Bespaar waar je ook bent met de bekroonde vouchercloud app Download onze gratis app vandaag! 10 miljoen mensen kunnen het niet mis hebben

Ontdek vouchercloud apps
Scroll to top