Mannen en vrouwen over het geven van cadeaus

Onderzoek: Mannen en vrouwen over het geven van cadeaus

Geven is leuker dan krijgen. Daar zijn veel Nederlanders het over eens. Hoewel we onze (klein)kinderen graag verwennen, koopt 83% van de Nederlanders ook presentjes voor volwassenen. Vooral vrienden, broers, zussen en de partner worden overladen met cadeaus. Deze zaken en meer onderzocht vouchercloud onder 1263 enquêtedeelnemers vanaf 18 jaar. En wat blijkt? Nederlanders worden blij van zowel een groot als een klein gebaar wanneer het om cadeautjes gaat.

30% krijgt het liefst vakantie, weekendje weg of dagje uit

Vrouw krijgt graag kleine attenties

Zowel vrouwen als mannen vinden een beleving zoals een vakantie of dagje uit het leukste cadeau wat zij ooit hebben ontvangen. Daarnaast genieten zij net zo van een klein gebaar, zoals snoepgoed of een kaartje. Vrouwen pakken ook graag kleding, schoenen en accessoires uit. Mannen worden liever verrast met geld of een cadeaubon.

Gekregen cadeaus zien we weinig terug op social media

Iets meer dan 6 op de 10 respondenten (63%) gaf aan de gekregen attentie niet via social media te delen. 37% plaatste uit enthousiasme wel een foto op sociale kanalen. Vooral jongeren delen hun presentje met hun online volgers, 55% van de 18 tot 25-jarigen en 46% van de 26 tot 35-jarigen deelde de foto van het cadeau online.

Ongewenste cadeaus nemen we aan of geven we door

Meer dan de helft van de Nederlanders zegt niets met een ongewenst cadeau te doen en deze gewoon in ontvangst te nemen. Toch gebeuren er ook andere dingen met goedbedoelde verrassingen. Zo pakken zowel mannen (17%) als vrouwen (24%) een presentje geregeld opnieuw in om weer te kunnen geven aan een ander.

Man Vrouw
Weggegooid 4% 5%
Doorgegeven 17% 24%
Geweigerd 2% 2%
Proberen te ruilen 8% 8%
Teruggegeven aan de gever 1% 2%
Verkocht 8% 6%
Uit het zicht bewaard 9% 18%
Geen van bovenstaande 60% 51%

Mannen verkopen een misser eerder dan vrouwen, bijvoorbeeld via Marktplaats. Vrouwen kiezen daarentegen er vaker voor om het cadeautje uit het zicht te bewaren. Bijna niemand weigert de gift of geeft het pakje terug aan de gever (beiden 2% of minder).

Vrouwen geven meer en krijgen minder

Nederlanders vanaf 18 jaar schatten in dat zij over het algemeen meer cadeaus geven dan dat zij terugkrijgen. Toch geeft de vrouw over het algemeen meer aan familie, vrienden en kennissen. Alleen wanneer het aankomt op aardigheidjes voor de partner lijken mannen meer te geven.

Gekocht man Gekregen man Gekocht vrouw Gekregen vrouw
Vader/moeder 47% 44% 61% 55%
Broer/zus 50% 47% 65% 60%
Oom/tante 11% 11% 12% 17%
Neef/nicht 16% 13% 23% 18%
Grootvader/grootmoeder 8% 10% 11% 14%
Partner 61% 60% 52% 51%
Vriend/vriendin 50% 44% 68% 65%
Kennis 19% 20% 23% 21%
Collega 8% 9% 13% 13%

Mannen krijgen meer cadeaus dan zij geven van zowel collega’s, kennissen als hun opa of oma. Vrouwen zeggen alleen meer pakjes te krijgen dan zij geven van hun grootouders. Opvallend is dat hoewel meer mannen aangeven cadeautjes te kopen voor hun partner, minder vrouwen aangeven cadeaus gekregen te hebben van hun wederhelft. Wellicht zijn deze attenties nog niet uitgepakt.

Collega’s en grootouders krijgen de minste cadeaus

Hoger opgeleiden kopen over het algemeen meer presentjes dan lager opgeleiden. Met name de jongeren met een HAVO/VWO diploma op zak lijken erg vrijgevig. De directe familie (broers, zussen of de ouders), vrienden en partner worden vooral verwend. In meer dan 50% van de gevallen krijgen zij een aardigheidje. Collega’s en grootouders krijgen in maar 10% van de gevallen cadeaus van hun sociale kring. Opvallend is dat vooral de hoger opgeleiden aangeven minder te hebben ontvangen dan zij hebben gegeven.

Bespaar waar je ook bent met de bekroonde vouchercloud app Download onze gratis app vandaag! 10 miljoen mensen kunnen het niet mis hebben

Ontdek vouchercloud apps
Scroll to top