Belangrijkste plannen Prinsjesdag 2015 studenten: infographic

Wat betekent de Miljoenennota voor jou of jouw omgeving? 

Koning Willem-Alexander en Minister van Financiën Dijsselbloem presenteren de regeringsplannen. Wil jij weten wat de plannen betekenen voor jou of studenten die jij kent? 

vouchercloud bracht de financiële gevolgen van Prinsjesdag 2015 in kaart. De belangrijkste maatregelen voor 2015, 2016 en 2017 staan in een infographic:

#Prinsjesdag infographic voor studenten

De in 1986 ingestelde basisbeurs is niet meer. De overheid gaat het geld dat vrijkomt investeren om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Dit blijkt uit de Miljoenennota 2016. In het nieuwe stelsel mogen studenten zoveel werken als zij willen. Bij DUO kunnen zij daarnaast terecht voor een rentedragende lening.

Studenten krijgen in het nieuwe stelsel langer de tijd om hun studiebeurs terug te betalen. Zij mogen de lening in maximaal 35 jaar aflossen, maar dit mag uiteraard ook eerder. Lost een student niet versneld zijn studieschuld af, dan is hij of zij pas schuldenvrij op 58-jarige leeftijd.

“Lost een student niet versneld zijn studieschuld af, dan is hij of zij pas schuldenvrij op 58-jarige leeftijd.”

Uit de Prinsjesdag begroting blijkt dat de studielening van nieuwe studenten een kleinere invloed heeft op een toekomstige hypotheek. De studielening werd eerder voor 0,75% meegeteld om de maximale hypotheek te berekenen. Nu krijgen studenten korting op het percentage: dit zakt naar 0,45%. Per saldo ontvangen studenten in het nieuwe stelsel een hoger hypotheekbedrag dan studenten met een oude studielening van DUO. Uiteraard is diegene zonder studieschuld het beste af.

Meer weten? Bekijk de Prinsjesdag infographic voor een compleet overzicht. Ben je student? Deel de infographic dan ook met jouw ouders, zodat ze jou nog meer steunen nu de studiebeurs afgeschaft is!

Prinsjesdag studenten infographic

Leef meer & geef minder uit

vouchercloud wil weten hoe Nederland ervoor staat komend jaar. Met de slogan ‘leef meer & geef minder uit’ proberen we jouw leven aangenamer en voordeliger te maken. Met de Prinsjesdag infographics voor studenten, ouders, werknemers en ouderen geven we jou een zo goed mogelijk beeld van hoe jij en jouw omgeving ervoor staan komend jaar. Deze infographics zijn met grote zorg samengesteld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Bespaar waar je ook bent met de bekroonde vouchercloud app Download onze gratis app vandaag! 10 miljoen mensen kunnen het niet mis hebben

Ontdek vouchercloud apps
Scroll to top