Als er iemand op de centen moet letten, dan is het de Nederlandse student wel. Of valt dit mee? Wij gingen op onderzoek uit en kwamen erachter hoe studenten uit de twaalf grootste studentensteden in Nederland met hun geld omgaan.

Welke studenten eten het vaakst bij hun ouders om te besparen? Gaan studenten net zo vaak uit als we denken? En hoeveel besteden ze aan een vakantie? Dit is slechts een kleine greep uit de vragen die we stelden aan 886 studenten in de twaalf grootste studentensteden van Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Nijmegen, Groningen, Leiden, Leeuwarden, Tilburg, Breda, Enschede en Maastricht.

Student en inkomsten

Bijna 40% van de respondenten heeft een inkomen tussen de €301,- en €600,- per maand. Hierbij gaat het de Leidse studenten voor de wind. Bijna 20% heeft zelfs een maandelijks inkomen van meer dan €1000,-. Nederlandse studenten ontvangen geld via een bijbaan, studiefinanciering, toeslagen en een bijdrage van de ouders.

Ouders dragen steentje bij

In Breda vinden we de meeste studenten met een bijbaan: 37,7% werkt naast de studie. Studenten in Maastricht ontvangen de meeste financiële steun van hun ouders ( 21,1%). Ook komt het regelmatig voor dat ouders de gehele financiering van de studie voor hun rekening nemen. In de twaalf onderzochte steden ligt dit gemiddeld op 43%. Dit percentage is in Amsterdam zelfs hoger dan 50%.

Veel sparen, weinig lenen

En sparen, hoe zit het daarmee? Het blijkt dat de Nederlandse student graag iets achter de hand heeft en niet meteen zijn inkomsten over de balk smijt. Bijna 80% geeft aan te sparen. De meeste studenten sparen tussen de €51,- en €100,- per maand. In Tilburg vinden we het grootste aantal spaarders (86,3%). Studenten sparen voor onvoorziene uitgaven, gevolgd door vakantie en woning. Slechts 24% van de studenten leent geld. Van deze studenten leent 42% tot €250,- per maand.

Eigen boodschappen of mama’s keuken

Hoeveel geven studenten uit aan de maandelijkse boodschappen (eten en drinken) in de supermarkt? Bijna 40% weet zich te redden met €100,- per maand. Hiervan woont een deel thuis en een groot deel van de studenten gaat meer dan één keer per week bij zijn ouders eten om geld te besparen (37%). In Tilburg is dit zelfs de helft van de ondervraagde studenten.

In de supermarkt

De meeste studenten doen boodschappen bij Albert Heijn, namelijk 47,6%, gevolgd door de Jumbo met 17,1% en de Lidl met 11,5%. Gemak speelt een grote rol. De belangrijkste reden voor het bezoek aan een supermarkt is dat het ‘lekker dichtbij is’. Dit betekent echter niet dat studenten niet prijsbewust zijn. Huismerken van de supermarkt (26,6%) worden boven merkproducten (7,2%) verkozen, maar favoriet is een combinatie van beide (66,2%). Een meerderheid van 38,4% geeft aan de folders en de website van de supermarkt op aanbiedingen te checken.

Studenten gaan regelmatig uit eten

De meeste studenten gaan gemiddeld één tot twee keer per maand uit eten. Groningen heeft het grootste percentage studenten dat meer dan vijf keer per maand uit eten gaat (13,6%). Gemiddeld geven zij €22,80 uit. Dit is, na Nijmegen met €22,30, het minste van alle ondervraagde studenten. Amsterdammers geven met €33,95 het meeste uit voor een maaltijd buiten de deur.

Eén gang en één drankje voldoen

Kan je uit eten wanneer je op de centen moet letten? Als het aan de Nederlandse student ligt wel: 34% zegt in dat geval te kiezen voor één gang en één drankje, gevolgd door het goedkoopste gerecht van de kaart kiezen (19%) en géén fooi geven (17%). Om te besparen zoekt een kleine groep studenten naar (online) kortingscodes en bonnen (14%).

De rekening: ieder voor zich

Dan de rekening: hoe wordt er na afloop van een etentje met een groep betaald? 60% van alle studenten geeft aan zijn of haar eigen deel af te rekenen. Van de ondervraagden deelt 36% de rekening door het aantal personen.

Nederlandse student recht voor zijn raap

Een huisgenoot pakt etenswaren en drinken zonder toestemming uit de gezamenlijke koelkast. Wat doet de Nederlandse student? Over het antwoord is geen twijfel mogelijk: 78% van de respondenten spreekt de huisgenoot in kwestie hier direct op aan. Bredase studenten zijn het minst direct van de twaalf steden. Hier gaat slechts 67,4% voor de directe aanpak. Wel hebben zij het hoogste percentage (13%) dat het recht in eigen hand neemt en iets terug pakt. Eindhoven volgt met 12,7%.

Student gaat niet vaak uit

Studenten en uitgaan; je zou denken dat ze hand in hand gaan, maar niets is minder waar. Een meerderheid van 45% gaat slechts één tot twee keer per maand uit. Nog verrassender is het aantal studenten dat nooit uit gaat: 20%. De kroeg is het populairst (37%), gevolgd door de club (25%). Alleen in Rotterdam en Leiden wint de club het van de kroeg. De meeste studenten kiezen ervoor om op zaterdag uit te gaan (46%). Utrechtse studenten daarentegen gaan liever vrijdagavond op stap (40,5%) en in Enschede hebben studenten een voorkeur voor donderdag (37,8%). Gemiddeld geven studenten op een avond €28,- uit. Groningse studenten spenderen het minste (€21,75) en in Eindhoven wordt het meeste uitgegeven (€ 36,50).

Drie tot vijf glazen

Drinken studenten veel alcohol tijdens het uitgaan? Dit valt best mee. Een meerderheid van de studenten (40%) geeft aan gemiddeld op een avond zo’n drie tot vijf glazen alcohol te drinken. Favoriete drankjes zijn bier (26%), mixdrankjes (18%) en wijn (16%). Leiden (28%) en Utrecht (23%) daarentegen drinken het liefst een mixdrankje tijdens het uitgaan. Voor het betalen van de drankjes in een groep staat om de beurt een rondje geven bovenaan met 44%. Alleen in Tilburg maken studenten liever een pot (43%).

Op de fiets naar huis

Aan het einde van de avond gaan studenten op de fiets (44%), met het openbaar vervoer (16%) of lopend (15%) naar huis. In Nijmegen lopen studenten het minst graag (9%). In Amsterdam (24%) en Rotterdam (22%) maken studenten meer gebruik van het openbaar vervoer dan in de andere steden.

Wel drinken, niet betalen

Tijdens een avondje uit met een groep is er één iemand die wel meedrinkt, maar niet betaalt. Wat doet de student? Wederom komt de Nederlandse directheid naar boven: een meerderheid van 48% spreekt de persoon in kwestie direct aan. Studenten in Enschede heeft geen moeite met meedrinkers: 24% heeft hier simpelweg geen moeite mee. Om je een idee te geven: dit percentage ligt voor de twaalf steden op 9%.

Student laat vakantie niet schieten

42% van de studenten gaat gemiddeld zo’n twee tot drie keer per jaar op vakantie, op de voet gevolgd door één vakantie per jaar (41%). De reis wordt meestal online geboekt (78%). Een kleine groep studenten gaat langs het reisbureau (6%). Dit percentage ligt in Rotterdam (9,7%) en Maastricht (9,3%) iets hoger dan het gemiddelde van de twaalf onderzochte steden.

Het liefste met partner of vrienden

Studenten gaan het liefst met de partner (38%) of vrienden (37%) op vakantie. Familie krijgt met 21% een mooie derde plek. In Enschede (28,6%) en Utrecht (28,2%) is een vakantie met familieleden verreweg het populairst.

Vliegtuig of auto?

Het vliegtuig wordt als meest geliefde vervoersmiddel voor de vakantie aangewezen (65%), gevolgd door de auto (28%). Alleen in Leeuwarden blijft de populariteit van het vliegtuig iets achter op de rest, want hier zegt 48% het liefst met het vliegtuig op vakantie te gaan.

Spanje vakantieland nummer één

TOP 10    
1 Spanje 15.2%
2 Frankrijk 7.9%
3 Italië 7.5%
3 Turkije 7.5%
4 Nederland 6.1%
5 Griekenland 5.4%
5 Verenigd Koninkrijk 5.4%
6 Duitsland 4.8%
7 Portugal 4.2%
8 Oostenrijk 3.2%
8 Verenigde Staten 3.2%
9 België 2.9%

Spanje is vakantieland nummer één bij de student, gevolgd door Frankrijk en Italië.

Slapen doen studenten het liefst in een hotel (34%), appartement (25%) of vakantiehuisje (19%). Maar in Nijmegen (35,2%), Leeuwarden (34%) en Tilburg (33,3%) heeft het appartement de voorkeur. Slechts 5% van de studenten gaat voor het voordelige hostel als slaapplek.

Uitgaven reis en accommodatie

Tijdens de laatste vakantie gaven studenten aan hun reis en accommodatie gemiddeld €774,75 uit. Amsterdam en Maastricht staan beiden bovenaan met €905,-. Tilburg sluit de rij met €578,-.

Vakantie boven het budget

Je bent op vakantie met iemand die veel meer te besteden heeft dan jij. Hoe gaat de Nederlandse student hiermee om? Het merendeel (70%) probeert de rem erop te zetten en goedkopere alternatieven voor te stellen. 14% vindt dit geen probleem, zolang zij zelf niet hoeven te betalen. 8% zou er in meegaan en bij thuiskomst wel zien wat de schade is. Vergeleken met de andere steden komt dit vooral voor in Breda (14,3%). In Amsterdam laten studenten ten opzichte van andere steden graag voor zich betalen: 17,6% vindt dit prima.

Download hier een pdf met alle gegevens van het studenten uitgaven onderzoek.

Bespaar waar je ook bent met de bekroonde vouchercloud app Download onze gratis app vandaag! 10 miljoen mensen kunnen het niet mis hebben

Ontdek vouchercloud apps
Scroll to top